PLC “Programmable Logic Controller” cümlesinin kısaltmasıdır. Türkçe “Programlanabilen lojik kontol cihazı” olarak ifade edebiliriz. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin temelidir. PLC’nin olmadığı bir otomasyon işi neredeyse yoktur. Peki PLC nedir? Yazımızın asıl amacına gelelim.
PLC editör yazılımı(Bilgisayarınızda çalışan program) ve firmware(Chip veya board içerisine yüklenen işletim sistemi) den oluşur. PLC editör programı ile ladder (Merdiven mantığında) dilinde PLC kodu hazırlanır. Hazırladığınız bu kod firmware tarafından işletilecektir. Böylece elektrik devreleri şeklinde programlama tamamlanmış olacaktır. PLC editör program resmini aşağıda görebilirsiniz.
Resimde görüldüğü gibi gayet kolay bir şekilde ihtiyacınıza uygun elektrik devresini PLC programı ile hazırlıyorsunuz. Artık bu kodun çalıştıracak PLC’ye ihtiyacımız var.
PLC MERKEZİ İŞLEM BİRİMİ
CPU olarakta tanımlanır. CPU PLC üreticisi tarafından programlanmış olarak üretilir. CPU içerisinde yüklü olan programı Firmware olarak isimlendiriyoruz. Firmware ve Editör programı ortak bir dil konusunda anlaşmıştır. Editör programında hazırlanan PLC kodu PLC’ye yüklenmeden önce derlenir (Compile). Derleme az önce bahsettiğimiz ortak dile dönüştürme anlamına gelir. Derlenen koda artık data dememiz daha doğru. Data PLC’ye yüklenir. PLC içerisinde bulunan Firmware bu datayı sırayla işletir.
PLC HAFIZASI
Günümüzde PLC’ler ilk örneklerine nazaran çok gelişmiş cihazlardır. Birden çok hafıza alanları vardır. PLC kodunu ihtiva eden data bu hafıza alanlarından biridir. Diğer bir hafıza alanı ise PLC değişkenlerinin değerlerinin saklandığı alanlardır. Bu değişkenler enerji kesildiğinde değerini saklayan ve değerini saklamayan olarak iki guruba ayrılır. Son olarak da üst segment PLC’lerde bulunan WEB hafıza alanıdır. Bazı PLC’ler içerisinde webserver barındırır. Webserver özelliği ile PLC değişkenlerine erişim internet browser programları ile sağlanır.
PLC GİRİŞ ÇIKIŞ MODÜLLERİ
PLC CPU modülü üzerinde genellikle haberleşme portları ve kısıtlı sayıda dijital giriş-çıkışlar ve analog giriş-çıkışlar bulunur. Genellikle bu sayı yetersizdir. İlave giriş-çıkış ihtiyacı olduğunda PLC’nin modüler yapısı sayesinde ilave giriş-çıkış modülleri PLC’ye eklenir. Aşağıdaki resimde PLC setini görebilirsiniz.
PLC kapasitesi bu resimde gördüğünüz giriş-çıkış modülleri ile sınırlı değildir. Elbette her PLC üreticisi farklı kapasitelere sahip PLC’ler üretmiştir. Örneğin Fulmatic 7 PLC‘ler 8192 Dijital giriş veya 512 analog giriş aynı zamanda 8192 dijital output veya 512 analog output’a kadar genişleyebilir.
FULMATIC 7 PLC’ler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
PLC Programı hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.
PLC Programlama Eğitimi
WinTr SCADA programında olduğu gibi Eğitime çok önem veriyoruz. 2019 yılı başlarından itibaren internet üzerinden PLC eğitimlerine başlayacağız. Ayrıca bir çok PLC eğitim video hazırlayıp Youtube kanalımızda yayınlayacağız. Belli dönemlerde şirket merkezimizde PLC eğitimleri planlayacağız.
Plc hakkında daha fazla bilgi için Wikipedia sitesini ziyaret ediniz.
No Responses to “PLC Nedir? PLC Programlama ve Eğitimi.”
Trackbacks/Pingbacks